_::_Forside
_
::_Parterapi, Århus
_::_Parterapeut, Århus
_::_Individuel Terapi
_::_Konfliktløsning
_::_Supervision
_::_Kurser
_::_Artikler
_::_Honorar
_::_Kontakt

Kønsidentifikatoriske vanskeligheder

Kønsidentitet beskriver den grundlæggende indre oplevelse vi har af at tilhøre det ene eller det andet køn. Den kan være mere eller mindre entydigt oplevet hos den enkelte, og hos nogle er kønsidentiteten androgyn. Androgyn vil sige at man oplever sig selv som havende både fremtrædende maskuline og feminine grundfornemmelser. Voksnes kønsidentitet er et resultat af de udviklingsprocesser, der er foregået i barndoms og ungdomsårene i den primære familie.

Ens kønsrolle beskriver den adfærd man har socialt. Den kan være forskellig fra kønsidentiteten idet den er skabt senere i den personlige udvikling. En mand kan således grundlæggende føle sig som mand, men opføre sig relativt feminint, som f.eks. nogle homoseksuelle mænd gør det, ligesom en homoseksuel kvinde kan føle sig som kvinde, selvom hun socialt opfører sig relativt mandhaftigt. Også kønsrolleidentiteten kan være kilde til lidelse. For børn der udviser kønsadfærd modsat deres køn kan diagnosen Gender Identity Disorder være relevant at overveje. Almindeligvis bliver piger dog feminine og drenge maskuline i deres adfærd.

Vores kønsrolle er, som kønsidentiteten, i højeste grad et resultat af de udviklingsprocesser, der er foregået i barndoms og ungdomsårene i den primære familie. Mange homo- bi- og transseksuelle personer oplever store lidelser relateret til deres kønsidentitet og kønsrolle. Familierelaterede forhold er ofte den reelle årsag til de lidelser sådanne personer oplever.

Piger kan identificere sig med en drengeagtig kønsrolle fordi de af deres mor har været tvunget til at udfylde den omsorgsrolle, som faren ikke gjorde i relationen til moren. Ligeledes kan drenge udvise et pigeagtigt kønsrollemønster fordi de dels har været tvunget til at identificere sig med deres mor og samtidig ikke har haft mulighed for at identificere sig med deres far. Dette er et atypiske familiemønstre, som er særligt fremtrædende blandt personer med kønsidentifikatoriske og kønsrolle relaterede lidelser og afvigelser.

En usikker eller ambivalent kernekønsidentitet eller kønsrolleidentitet kan være et meget lidelsesfyldt problem, som psykoterapi kan være med til at afhjælpe. Til disse lidelser knytter der sig blandt en overhyppighed af alkohol- og stofmisbrug, selvmordsforsøg, promiskuøs og anden seksuel risikoadfærd som f.eks. ubeskyttet, anonym sex, voldelige parforhold, angst og depression, spiseforstyrrelser, personlighedsforstyrrelser og pædofili.

Gennem terapien bearbejdes de følelsesmæssige konsekvenser af de tidlige uhensigtsmæssige påvirkninger, der ligger til grund for afvigende kønsidentitet eller kønsrolle og ikke mindst de lidelser sådanne kan indebære. Terapien medfører en større accept og bevidst integration af forskellige personlighedselementer, herunder maskuline og feminine sider af personligheden.

(F64 – F66 i ICD-10 diagnosesystemet)

Psykolog Frank Lyngholm • Parterapi i AarhusParterapeut i Aarhus • Vestergade 48, I • 8000 Århus C • Telefon: 61 65 64 53